Outside of a cat, a book is woman's best friend. Inside of a cat it's too dark to read


woensdag 30 november 2011

Erik (of het klein insectenboek) – Bomans


Dit boekje (166 p.) stond al héél lang op mijn lijstje van ooit nog te lezen klassiekers, en nu is het er dan eindelijk van gekomen. Gelukkig maar, want het is werkelijk een geweldig boek.  Ik ben helemaal geen kinderboek,  maar dit kinderboek is beslist ook zeer geschikt voor volwassenen. Het is een prachtige, mooi geschreven en grappige beschrijving van Erik’s reis door de wereld van de insecten. Alwaar hij indruk maakt met zijn kennis uit de Kleine Natuurlijke Historie van Solms, waaruit hij van alles over insecten heeft moeten leren voor school. Hier meer over vertellen heeft geen zin, want Bomans doet dat op onnavolgbare wijze. En Karel Thole heeft het boek ook nog eens ‘verlucht’ met prachtige tekeningen, die de lezer helpt om de wereld waarin Erik zich bevindt ook voor zich wil zien. Wie meer wil weten, leze het boek dus zelf.
Nog wel een enkel citaat waarin, kenmerkend voor het boek, een prachtige natuurbeschrijving wordt gevolgd door een observatie van Erik, waarbij in enkele woorden duidelijk wordt hoe hij, een brave schooljongen immers, de wereld bekijkt:
“Het was een prachtige morgen. Vlammend rood en oranje vouwde de jonge dag zijn vleugels open, en al het gewas dat gebogen stond onder den last der dauwdroppels, richtte zich ritselend op en schudde zijn vracht als een diamanten kleed van zich af.
‘De natuur bied toch altijd een aangename verkwikking,’ sprak Erik, opgewekt rondziende, ‘en stelt den opmerkzamen wandelaar slechts zelden teleur.’Dit was een zin uit het franse thema-boek; zij stond tussen twee vierkante haakjes, omdat zij eigenlijk voor meergevorderden bedoeld was.” (p. 164).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten